Visita la nostra petita botiga

TRADUCTOR D´IDIOMES, AQUI

dijous, 27 de març de 2014

Amanida de tomàquet, pera i kiwi


Ingredients
Tomàquet
Kiwi
Pera
Alls picats
Sal
Pebre
Oli d´oliva
Vinagre

Preparació
Pelar i  tallar els tomàquets, les peres i els kiwis, col.locar en una safata.

Preparar una vinagreta ( oli, sal, pebre,vinagre, alls ) barrejar i regar l´amanida.

Bon profit

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dimecres, 26 de març de 2014

Pastis d´aniversari de la Glòria i el Sant de L´Oriol "Uri"


Els recomano aquest tipus de motlle ( en forma de llibre obert )  dóna molt de si, ja que com en aquest cas amb un sol pastís podem celebrar dos esdeveniments diferents, i ja veuen que el resultat és preciós

Ingredients per la base del pastís ( Genovés )
400 grams de farina
300 grams de sucre
12 ous
(no porta  cap tipus de llevat químic )

Preparació
Batre els ous amb el sucre fins aconseguir una crema espessa tipus maionesa, afegir a tandes la farina tamisada.

Fornejar a temperatura moderada ( 160/180 graus ) en un motlle engreixat i enfarinat, uns
30 a 35 minuts dependrà del forn i del tipus de motlle.

Desemmotllar, refredar sobre una reixeta, un cop fred, tapar i reservar millor unes hores abans del muntatge.


* * * * * * * * * * * * *
Ingredients per fer la crema de mantega (sense ou)
1.- Pas
Ingredients per fer el xarop
300 grams d´aigua
200 grams de sucre

Preparació
Posar al foc l'aigua juntament amb el sucre a foc moderat, remenar de tant en tant fins que ens que una mica espès (tipus xarop) llavors retirar i deixar refredar.
------------------------

2.- Pas
Ingredients per fer la crema de mantega
500 grams de mantega sense sal,  ( a temperatura ambient )
Vainilla liquida


Preparació
Batre en un bol la mantega amb una culleradeta de vainilla, afegir a poc a poc (del gruix d'un fil ) el xarop que tindrem preparat i gairebé fred., remoure fins que quedin tots els ingredients ben incorporats, guardar una estona a la nevera fins que la crema tingui la consistència desitjada per cobrir i /o decorar el pastís.

* * * * * * * * * * *
Per decorar
Fondant de colors al gust, per fer el voltant de les tapes del llibre i la cinta
Dues fulles de  pa d´hòstia ( oblea ) decorades d'acord amb l'esdeveniment ( poden ser personalitzades )
* * * * * * * * * * * *
Muntatge de pastís
Untar tot el pastís amb la crema de mantega, per sobre i posarem molt poca quantitat ja que serà cobert amb les fulles de pa d´hòstia, napar, anivellar els costats del llibre i dibuixar les ratlles de les fulles del llibre, col.locar a sobre les lamines decorades, podem posar la cinta de "punt de llibre " i per acabar unes tires de fondant a tot voltant simulant les tapes del llibre.

* Abans de la decoració podem emborratxar el pa de pessic amb algun licor, però en aquest cas no portava res ja que havien nens a la festa

Bon profit

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Calçotada a Cal Tit 2014


Com cada any des de ja en fa bastants, aquest diumenge varem  celebrar tota la Família una bona calçotada , amb la seva  salsa i acompanyat de carn a la brasa, a Cal Tit, 

També Sant Oriol i l aniversari de la Glòria, tot alhora, una festa rodona, aquí la mostra

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Amanida de barquetes de cabdell, surimi i mil colors


Ingredients
Cabdells
Blat de moro
Olives farcides
Surimi
Pebrot vermell
Tomàquets
Oli d´oliva
Sal
Pebre
Vinagre

Preparació
Tallarem el pebrot a tires fines, el tomàquet pelat a daus, les olives farcides i el surimi a rodanxes, barrejar tot junt amb el blat de moro, regar amb una vinagreta ( oli,vinagre,sal,pebre).

Posarem en una safata les fulles senceres de cabdells ( com si fossin barquetes) i les farcirem de la barreja amb l´ajuda d´una cullera, tallar els ulls dels cabdells a quarts i col.locar en el centre de la safata, un cop muntades regarem amb un rajolí d´oli d´oliva.

Bon profit

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Peus de porc i les seves propietats


 PEUS DE PORC i les seves propietats

Sabíeu que ??

Els  peus de porc contenen moltes proteïnes i que són una font important de vitamines del grup B, contenen minerals com zinc, fòsfor, sodi, potassi i ferro. 

La carn de porc va molt bé per a les persones que pateixen gota.

El porc, per la seva composició nutricional està a mig camí entre una carn blanca i una carn vermella i els peus de porc ofereixen un perfil força semblant a les parts més magres de l’animal.

Si una persona que té molt en compte la seva alimentació i duu un bon control de la quantitat i qualitat dels greixos de la dieta, fer una ració de peus de porc a la setmana no suposa cap risc.


Aquesta informació pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

divendres, 21 de març de 2014

Mill i les seves propietats


Propietats del  mill Té un 11% de proteïnes, una mica més que el blat, l'arròs i el blat de moro.
Un 60% d'hidrats de carboni.
Un 14% de greixos.
Al gra del mill es detecten vitamina B1, B2 i B9 i ha demostrat ser molt ric en magnesi, ferro i fòsfor. 

el mill avantatja al blat en quant al seu contingut en minerals i en magnesi
Al no tenir pràcticament gluten no es pot elaborar pa amb el mill.

 - Notable la seva acció sobre la pell, ungles, esmalt dental
- Ajuda en la funció cardíaca per el magnesi que conté.
- Per als que exerceixen una exhaustiva tasca mental
- En l'embaràs per la seva aportació de ferro.
- Per les anèmies.
- Regenera i enforteix el sistema nerviós.
És un cereal excel lent per als celíacs per la seva molt baix contingut en gluten.


Aquesta informació pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dimarts, 18 de març de 2014

Coca de recapte d´arròs i sardines



La coca de recapte es molt consumia a Catalunya, consisteix en una massa de pa estirada prima i que al damunt a més de verdures i podem posar tot el que en vingui de gust, d´aqui la paraula recapte que significa " provisió ", doncs a l ´ hora d´elaborar-la s´estirava de tot allò que ni havia en el rebost, d´origen confós, que tal vegada va venir de ma de la dominació romana d´Hispania, que tal vegada es d´origen aráb...la questió es que gràcies a qui fora, podem gaudir d´un bon i senzill àpat digne de la millor taula...




Ingredients per la massa
200 grams d´aigua
50 grams d´oli d´oliva
1 pessic de sal
25 grams de llevat de flequer
400 grams de  farina de força

Resta d´ingredients
Un pot petit de tomàquet fregit
Arròs bullit
Una llaune de sardines amb oli
Sal
Pebre

Preparació de la massa amb la Thermomix
( es pot fer també a la panificadora o a mà )


Posar en el vas, aigua + oli + sal, 1 minut, 37 c, velocitat 4.

Afegir el llevat fresc, 2 segons, velocitatat 4, desprès la farina tamisada, 6 segons, velocitat 4, 1 minut velocitat espiga.
  
Fer una bola i deixar reposar uns 10 minuts tapada amb un drap.

Estirar sobre una placa de forn pintada amb oli, tapar amb un drap i deixar reposar una hora en lloc càlid.

Quan la massa ja estigui a punt, untarem la superficie amb el tomàquet fregit, la cobrirem amb l´arròs bullit i les sardines partides per la meitat,  condimentar amb sal i pebre al gust.

Fornejar a 200 graus uns 15/ 20 minuts, dependrà del forn i del gruix de la coca

Bon profit

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dijous, 13 de març de 2014

Amanida de fonoll, ceba tendra i maduixes


Ingredients
Un cor de fonoll
Ceba tendra
Maduixes
Sal
Pebre
Oli d´oliva
Vinagre

Preparació
Fàcil, sana, deliciosa...... tallar la ceba tendra a tires fines i deixar en remull en aigua i un rajolí de vinagre perquè quedi dolça

Tallar a juliana el fonoll i a  rodanxes les maduixes.

Preparar una salsa amb l'oli, sal, pebre i vinagre.

Col · locar en una safata amb amor i regar amb la vinagreta

A gaudir i bon profit

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Fonoll i les seves propietats



Una planta de deliciós aroma i benèfiques propietats
El fonoll és una planta nativa de la regió costanera de la Mediterrània , encara que avui dia es troba estesa en regions d'Àsia, Europa i el nord d'Amèrica., es  família en la qual s'inclouen a l' api , el coriandre , l'anet , l'anís i el julivert .

Ja els grecs antics sabien d'alguns dels beneficis del fonoll , que varen batejar " marató" , ja que era una planta que creixia abundantment en els camps de la regió de Marató , famosa per haver estat el lloc on es va lliurar una important batalla d' les Guerres Mèdiques . Els grecs utilitzaven al fonoll per disminuir la gana amb el propòsit de perdre pes per a la batalla i també per fer més fàcil el dejuni , sempre que era necessari .

El fonoll és una planta molt similar al api però amb un sabor semblant al de l'anís . La planta pot créixer fins a gairebé 2 m d'altura i totes les seves parts són comestibles i benèfiques per a la salut . A més , avui en dia , els usos del fonoll són diversos i és àmpliament utilitzat en la gastronomia , així com a remei i compost medicinal . Un dels components claus de la deliciosa salsa italiana és el fonoll .

Per a què serveix el fonoll ?
El fonoll ha estat utilitzat des de temps ancestrals per tractar diferents malalties i condicions. Entre les propietats més conegudes del fonoll podem esmentar:

Un dels usos més coneguts del fonoll és la seva propietat per reduir la gana . Aquest no solament era utilitzat en la batalla , sinó també pels monjos que la utilitzaven en èpoques de dejuni .

Una altra de les propietats del fonoll és la seva habilitat per reduir el son.

Al llarg dels segles , el fonoll ha estat utilitzat per regular la menstruació i tractar els còlics a causa del fitoestrogen que actual com estrogen natural a les dones .

El fonoll té també propietats expectorants , millora la visió i els malestars estomacals .

Les propietats del fonoll i els seus beneficis sobre el sistema cardíac són abundants , ajudant a millorar la pressió i reduir la hipertensió

El fonoll té propietats antibacterianes que són molt eficaços per combatre el mal alè , la gingivitis , bacteris, paràsits intestinals, infeccions ...entre altres.

Font d´informació Fonoll

Aquesta informació pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Com guardar els tapets de silicona


Si t'agrada la pastisseria casolana, gairebé segur que tens un o més tapets de silicona, són tan pràctics i ràpids de netejar.. 

El problema és, com els guardem ?  .... aquesta és la meva proposta i funciona

Tan fàcil com reciclar un tub de cartró de qualsevol producte, com pot ser paper d'alumini, film de cuina .... i unes gomes elàstiques.


Enrotllem els tapets de silicona al tub i li passem una o dues gomes elàstiques.

Pràctic i no ens ocupa quasi espai per guardarlos

Aquest truc  pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dimecres, 12 de març de 2014

Pa de pessic de xocolate i nous Nacho


Ingredients
150 grams de margarina o mantega a temperatura ambient
4 ous
150 grams de xocolate de cobertura
50 grams "gotes o perletes" de xocolate ( o trencat a trossets petits )
150 grams de farina de rebosteria
1 culleradeta de llevat químic tipus "Royal"

Ingredients cobertura
Nous pelades
Xocolate de cobertura desfeta

Preparació
Preescalfar el forn a 180 graus

Muntar les clares a punt de neu forta i reservar.

Fondre 150 grams de xocolata al bany maria o al micro , remoure i deixar temperar .

Tamisar la farina juntament amb el llevat i reservar.

En un bol batre la margarina o mantega juntament amb el sucre i els rovells d'ou , fins que ens quedi com una maionesa i hagi augmentat el seu volum , un cop tinguem la xocolata temperada afegir a la massa juntament amb les perletas o trossets de xocolata que tenim a banda, un cop tot barrejat , afegirem la farina , ens quedarà una massa una mica espessa , ara afegirem una tercera part de les clares a punt de neu i barrejarem , això farà que la massa ens quedi més suau , per finalitzar afegirem la resta de les clares amb moviments envoltants , amb delicadesa perquè no baixa la massa i perdem l'aire de la clares .

Abocar la barreja en un motlle folrat amb paper vegetal i coure al forn durant uns 40 minuts .

El temps és orientatiu , ja que com sempre dic depèn del forn , del motlle , .... un cop estigui cuit treure del forn , deixar reposar en el mateix motlle uns 5 minuts abans de posar.lo sobre una reixeta, cobrir amb la xocolate que ja tenim desfeta i decorar amb nous pelades.

És tot una temptació , Hmm

Bon profit

Font d´inspiració     Nacho

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Truita de peus de porc


Ingredients
Peus de porc bullits
Ous
Sal
Pebre
Oli d´oliva

Preparació
Desossar els peus de porc, millor si ho fem en tebi ja que ens facilitarà la tasca, tallar a trossos petits i salteu en una paella amb unes gotes d'oli d'oliva, uns minuts.

Batre els ous, condimentar amb sal i pebre al gust, afegir els trossets de peus de porc i fer truita

Bon profit

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dimarts, 11 de març de 2014

Espàrrecs a la paella a l´estil Lola


Ingredients
Espàrrecs verds/blancs ( es igual)
Pebre negre
Sal
Oli d´oliva
Aigua

Preparació
Posar els espàrrecs sencers a una paella amb una part d´oli d´oliva i dues parts d´aigua ( tapar i deixar a foc mig/ baix) controlar i remenar de tant en tant fins que queden tous ( es beuen tot el liquid) condimentar amb sal i pebre al gust.

Bon profit

* També es pot fer amb pebrotscarxofes

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Com espessir un guisat


A tots ens ha passat que hi ha un dia que afegim massa líquid a un guisat i aquest ens queda aigualit, aquesta és la meva proposta....................... i funciona. 


Tan fàcil com prendre uns trossos de patata bullida, axafarlos amb una forquilla i afegir a la cassola, deixar bullir una mica i ens quedarà la salsa més espessa

Bon profit

Aquest truc pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Com bullir els cards ( cardos )



Les penques dels cards son estriades i allargades,en el seu estat natural tenen nombroses espines al llarg de la tija que normalment al comprarles al mercat ja els han tret.

Com es cuinen ?, aquesta es la meva proposta.....i funciona.

En primer lloc hem de netejar les penques dels filaments que tenen amb l'ajuda d'un ganivet o un pelador de patates, les hem de posar immediatament amb aigua a la què haurem diluït una cullerada de farina, ja que si no queden negres. 

Posar una olla al foc amb abundant aigua amb sal, un raig de vinagre i dues cullerades de farina desfeta en un got d'aigua, col · locar els cards tallats al gust i deixar coure sobre 60 minuts aprox.

Quedaran tous, blancs, sense amargor i a punt de ser cuinats amb la recepta escollida.

A gaudir i bon profit

Aquest truc  pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Truita de cards ( cardos )


Ingredients
Cards bullits
Ous
Sal
Pebre
Oli d´oliva

Preparació
Tallar els  cards que ja tenim bullit a una mida petita, saltar amb oli d´oliva condimentar amb sal i pebre al gust, barrejar amb els ous batuts i per la truita.


Bona, sana, senzilla, bon profit

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dilluns, 10 de març de 2014

Bledes


És una planta herbàcia bianual , amb fulles grans , de color verd brillant i nervades .  Les tiges (anomenats penques ) són blancs , grocs o vermells , segons la varietat .
Es pot consumir tota la planta , incloses fulles i  penques , si es recol · lecta quan aquestes són petites ( menys de 20 cm ) , però si es deixen créixer és millor rebutjar la penca ja que tendeix a amargar . Es cuina igual que l'espinac , de la qual és parent . Les plantes molt tendres es poden consumir crues en amanides .

És una verdura molt apreciada ja que aporta vitamines , fibra , àcid fòlic i sals minerals amb un alt contingut d'aigua ( 48% ) . Les fulles exteriors , que solen ser les més verdes , són les que contenen més quantitat de vitamines i carotens .

 Font d´informacióhttp://es.wikipedia.org/wiki/Beta_vulgaris_var._cicla
Bon profit

Aquesta informació pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Cards ( cardos )

Cards - Cardos

La part de consum del  cards són les penques , una porció de la nervadura central de les fulles i les tiges tendres . Les penques són buides , estriades i allargades i acaben en unes grans fulles verdoses , més petites i blanquinoses a l'interior. Té nombroses espines al llarg de la tija que dificulten la seva neteja ( ja es venen sense aquestes espines )
Les penques dels cards blanquejades són cruixents , tendres i presenten un sabor delicat , dolç i amb reminiscències amargues . El blanquejat , a més d'eliminar el color verd , també redueix notablement el sabor amarg .

Propietats :
Proteïnes, fibra, calci, ferro, Vitamini C, Vitamina B3,  al card se li reconeixen les seves propietats colerètic , hepatoprotectores i diürètiques , entre altres , pel seu contingut en cinarina i inulina , substàncies que també es troben a la carxofa , verdura del seu mateix gènere .

Bon profit

Aquesta informació pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dissabte, 8 de març de 2014

8 de Març 2014 Dia de la dona treballadora

DONES!!!

Recordeu que... 

Una capa de pols protegeix la fusta dels mobles... 

Una casa es transforma en una llar quan podeu escriure “T’estimo” a sobre la pols dels mobles, jo solia passar almenys 8 hores cada cap de setmana per deixar-ho tot perfecte, “per si venia algú”. 

Al final, vaig entendre que ningú “no venia” perquè tothom estava vivint la vida i passant-s’ho bé!!

 Ara, si ve algú, no he d’explicar en quines condicions està casa meva: estan més interessats a escoltar les coses que he fet mentre visc la vida i em diverteixo.

 Per si no te n’has adonat... La vida és curta: passa-t’ho bé! Neteja, si cal.....

 Però seria millor pintar un quadre o escriure una carta, fer unes galetetes o un pastís, llepar la cullera o plantar una llavor, pensar sobre la diferència entre “voler” i “necessitar”? 

Neteja, si cal, però no hi ha gaire temps... Amb totes les platges que hi ha per nedar i muntanyes per escalar, rius per navegar, la cerveseta per prendre, música per escoltar, llibres per llegir, amics per estimar i vida per viure, deliciosos pastissos per fer.....

 Neteja, si cal, però... El món allà fora: amb el sol a la cara, l’aire als cabells, la neu que cau, un xàfec..., aquest dia no tornarà... Neteja, si cal, però... Tingues en compte que la vellesa arribarà i no és com ara... 

I quan et toqui anar-te’n, també et convertiràs en pols.

Comparteix-ho amb totes les dones meravelloses de la teva vida... Jo ho he fet!!!

Feliç dia a totes 
i a posar aquests consells en pràctica.

Aquesta informació pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

divendres, 7 de març de 2014

Cake Pops ràpids fets amb pa de pessic preparat


Com preparar Cake Pops sense maquina...

Ingredients
Una base de  pa de pessic ( serveix per ejemple la  coca de iogurt
Formatge d´untar ( també es pot canviar per nata espessa, mantega toba,  mel, melmelada ....)
Xocolata de cobertura blanca i/o negra
Decoracions de sucre com fideus, boletes, estrelles...
Palets de plàstic especials per "pops" o bastonets de fusta de fer "pintxos"

Preparació
Engrunar manualment el pa de pessic i afegir poc a poc formatge d´untar fins que ens quedi una massa melosa pero amb cos.

Formen petites boles d´uns  20 grams  i deixem reposar en el congelador una 1/2 hora

Desfer la xocolate al bany Maria, punxem les boles de massa amb les palets i les pasem per la xocolata que tenim desfeta, eliminar  l'excés de cobertura donan petits copets al pal, decorar amb els sucres de colors, fideus, estrelles, boletes.....i les deixem assecar .

Hummmm, Bon profit

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dijous, 6 de març de 2014

Ous remenats amb pop


Ingredients
Ous
Pop bullit i tallat petit
Oli d´oliva
Sal Pebre

Preparació
Batre el ous i reservar.

Saltar en una paella amb oli d´oliva el pop tallat a trossos petits, condimentar amb sal i pebre al gust,  tot seguit abocar els ous batuts i remenar.

Ideal acompanyat d´una bona amanida

Bon profit

.* També queda bé amb  Pota,  Calamar,  Sípia.

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Llom de porc amb crema de tòmaquet i ametlles laminades


Ingredients
Llom de porc tallat prim
Tòmaquet triturat
Ametlles laminades
Sal
Pebre
Oli d´oliva
Ceba
Alls
Nata lleugera especial per cuinar
Un raig de conyac

Preparació
Condimentar la carn amb sal, pebre i li donarem una mica de color en una paella amb oli d'oliva, reservar 

En el mateix oli, si cal afegirem una mica més, farem un sofregit amb el tomàquet, la ceba tallada petita i els alls,  quan estigui gairebé a punt afegir un raig de conyac, deixar reduir i seguidament li posarem la nata lleugera, incorporar la carn que tenim reservada , rectificar de sal i pebre i deixeu-ho coure tot junt entre 10/15 minuts. 

Escalfar una paella sense cap tipus de líquid a foc moderat i salteu les ametlles laminades, precaució que es dauren molt ràpid. 


Muntar el plat i decorar amb les ametlles torrades.

A gaudir i bon profit

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dimecres, 5 de març de 2014

Llarga vida pels fruits secs




Els fruits secs com ametlles, nous, avellanes, pinyons ... són uns ingredients importants, gairebé bàsics en la nostra cuina sobretot a la Mediterrània, imprecindibles al rebost, ja sigui per picades, dolços, salses, guisats ..... . alguna vegada ens hem trobat a l'hora d'utilitzar-los amb la desagradable sorpresa que se'ns han quedat rancis .... a casa m'agrada comprar en paquet familiar, per economia i comoditat 

Aquesta és la meva proposta .... i funciona 


Tan fàcil com congelar la bossa i treure la quantitat justa que necessitem, ........ duren i duren ...

Aquest truc pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Amanida tèbia amb cabdells i llardons


Ingredients
Pebrot vermell
Cabdells
Ceba
Llardons
Sal
Pebre
Oli d´oliva
Vinagre

Preparació
Tallar la ceba i el pebrot a " juliana " saltar per separat en una paella amb oli d´oliva.

Mentre tallar els cabdells a rodanxes i posar en una safata, amanir amb una vinagreta de sal, pebre, oli i vinagre, envoltar la safata amb el pebrot i la ceba tèbia, decorar amb llardors al gust.

A gaudir i bon profit

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Carnestoltes i el contrapàs de Santa Susanna ...molts anys d´història



* * * * * * * * * * * * * 
El contrapàs de Santa Susanna: 
Aquesta dansa es ballava durant l’època de carnaval a Santa Susanna. Els dansaires s’estenien en renglera i es movien sempre de costat i en sentit lateral. El capdanser portava el ball des d’un cap de la tira i, sense deixar de fer un moviment oscil.lant, feia un seguit de figures lliures. Al mateix temps, anava passant per sota de ponts fets amb els braçs dels altres companys. Brodant un entreteixit de dansaires. Quan el capdanser ja havia fet totes les passades que desitjava, llavors les havia de desfer passant de nou pels mateixos punts, però en sentit contrari.


Com la majoria de contrapassos, el contrapàs de Santa Susanna el solien ballar només homes, mai dones soles i, a vegades, homes i dones, però en aquest cas no calia que els dansaires estiguessin aparellats.

Aquest contrapàs encara es ballava per carnaval, pels carrer a Santa Susanna fa uns seixanta anys. Així podem recordar els dos últims capdansers en Joan Buch “l’avi Barretina” i en Joan Martí, “l’avi Xacó”, en aquella època es ballava el contrapàs al só d’una “coixinera” (instrument molt antic i difícil de trobar avui), i un flaviol que tocava en Josep Mollfulleda : “En Pep Perisó”




El CONTRAPÀS DE SANTA SUSANNA es l’únic ball genuí que es coneix a Santa Susanna.

Recuperat per l’Esbart Dansaire de Santa Susanna, actualment es sol ballar tant interpretat per l’Esbart, com popularment per Carnestoltes i amb motiu d’altres festes del poble, en què s'ha aprofitat per fer tallers perquè la gent el conegui i el balli.
El ballarem de nou, amb taller previ, el proper dissabte 1 de març, durant la Festa de Carnestoltes a la Rambla dels Països Catalans.

Aquesta informació pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

diumenge, 2 de març de 2014

Gegants i Carnestoltes 2014, al Mercat de Santa Susanna









Ahir dissabte 01.03.2014 GEGANTS I  CARNESTOLTES al Mercat de Santa Susanna, 

Gran participació de públic, tal com es va anunciar,  es va celebrar el sorteig de diversos lots de productes cedits generosament pels comerciants del Mercat setmanal dels DISSABTES de Santa Susanna, també les persones que anaven disfressades van tenir la oportunidad de tenir premi, de part de les Botigues del Poble,  es va ballar el contrapàs de Santa Susanna, dansa genuïna de la població i per acabar la festa de la XVa. Mostra de Truites,  mil sabors variats, el dia va acompanyar, almenys no va ploure tal com es va predicar tota la setmana. 

Una Festa participativa, divertida i molt lluïda. 

Repetim el proper any???

Moltes gràcies a tothom


Aquesta informació pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...