diumenge, 30 de juny del 2024

Crestes farcides de fesols de Santa Pau fetes al forn




Ingredients per fer la massa de les crestes
500 grams de farina baixa en gluten ( va molt bé la de fer pastissos )
150 grams de matèria grassa ( greix de porc, oli d´oliva, mantega ....això al gust )
Una mica de sal  ( en proporció al tipus de farcit que i posem )
150 grams de líquid ( pot ser... aigua, cervesa, llet, vi .... això al gust )
1 ou per la massa
1 cullerada sopera de vinagre de vi blanc

     * 1 ou per pintar les crestes un cop fetes si les feu al forn ( fregides no cal )
   ** Si i poses llet NO afegir vinagre, ( que es talla la llet )
*** Per decorar llavors al gust, si van al forn, ( fregides no cal )

Pel farcit
Fesols de Santa Pau, que ja tindrem bullits
Una mica d´ou batut, per barrejar amb els fesols


Preparació
Posarem un cassó al foc amb el greix escollit i la part liquida ( per exemple greix de porc i cervesa) deixar que s escalfi una mica per desfer el greix i retirar del foc.

Pastar tots els ingredients fins que la massa no s enganxi als dits, si o fas a mà, uns 10 minuts, si teniu un aparell uns 5 minuts...... formar una bola que posarem en un recipient untat amb oli, untarem  també per sobre la massa, cobrir amb un drap de fil i deixar reposar mínim una mitja hora a temperatura ambient.

Posarem el forn en marxa a 200 graus, en el meu baix i ventilador, preparar la safata de forn amb un paper vegetal a sobre.

Seguidament pesarem la massa i farem porcions  ( jo les faig de 40 grams ), fer boletes de cada porció.

Passar un corró per cada boleta per formar les crestes, millor que ens quedin primes i el més rodones possible.

Farcir amb els fesols ( que els i haurem afegit una mica d´ou batut )  si van al forn pintar les crestes per sobre amb ou batut i decorar amb llavors, ....si van fregides no cal.

* Si les feu al forn, el temps orientatiu será d´uns 15 a 20 minuts, dependrà del forn i la mida de les crestes.

A gaudir i si es en bona companya, millor !!


Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

divendres, 28 de juny del 2024

Pintxo d´olives i verat en conserva








Ingredients
Olives grosses sense l´os
Una llauna de verat 
Uns escuradents de fusta
Oli d´oliva del bo

* Es pot decorar la safata amb unes fulles de verd i tomàquet cherry

Preparació
Tallarem les olives per la meitat,  les farcirem amb un trosset de verat, les unirem amb un escuradents , les posarem en una safata de servir, i les regarem amb unes gotes d´oli d´oliva bo.....pim, pam... a taula !

Bon profit


Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dijous, 27 de juny del 2024

Amanida de cabdells, blat de moro, surimi i olives





Ingredients
Cabdells
Blat de moro
Olives
Sal
Oli d ´oliva
Vinagre del bo
Surimi

Preparació
Disposar tots els ingredients en una safata de servir, que tingui bona presencia, amanir amb sal, oli d´oliva  i vinagre al gust.

Bon profit.

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/  Desitjo que t´agradi, petonets Susanna 




dimecres, 26 de juny del 2024

Fideus a la cassola amb xampinyons i bacallà, fets a la fregidora d´aire sense greixos Lanova





Ingredients
Fideus 
Brou o aigua
Sal
Pebre ( opcional )
Tomàquet fregit
Oli d´oliva

Xampinyons laminats 
Bacallà al punt de sal

* El doble de brou del pes dels fideus. ( 200 grams de fideus = 400 grams de brou ) - també dependrà del fabricant.

* També es poden canviar els xampinyons que qualsevol altre bolet.
 
Preparació 1.pas
Posarem els xampinyons laminats dins de la cistella de la nostre fregidora, la base està plena de forats que ens anirà ideal per cuinar-los  ja que l ´aigua  que desprenen es colarà a sota i ens quedarán perfectes,   els ruixarem amb una mica oli d´oliva.

* Truc entre la base de la cistella i la reixeta de sobre, si i posem un paper de cuina doble.......absorbirà tot el suc que desprenen els xampinyons.

Els  hem programat  a 180 - uns 1o  minuts, de tant en tant, vigilar . ( el temps es orientatiu, dependrà de la quantitat ) .. un cop cuits reservar.

Preparació 2.pas
Mentre en un altre recipient  més gros i posarem els fideus en cru que untarem amb una mica d´oli d´oliva, els introduïm a la fregidora d´aire a uns 130 graus uns 10/ 15  minuts, de tant en tant, controlar i remenar fins que quedin rossos, ara li afegirem el tomàquet fregit, els xampinyons que tenim reservats, el bacallà al punt de sal tallat a peces petites, rectificar de sal si es necessari, pebre al gust i.... el brou - o -  aigua , millor si está calent.

Ja o tenim a punt per passar a Lanova.


Els  hem posat a 200 graus - uns 20 minuts, de tant en tant, vigilar, remenar....- segons el fabricant de la pasta, igual necessitem una estona més...-

* Potencia i temps, sempre serà orientatiu, dependrà del vostre aparell, potencia i volum de producte.


* Ep !!, si no en teniu, cap problema, es pot seguir la recepta igualment i es fa a la paella  




Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dimarts, 25 de juny del 2024

Canapès de salsa maionesa i surimi amb gambes






Canapès de pa de motlle, ideals per aprofitar les restes de Festes

Desprès d´una Festa assenyalada...en aquest cas la verbena de Sant Joan, ...segurament os queden restes d´aliments a la nevera, que si una mica d´això, que si una mica d´allò.......doncs va

Aquesta es la nostre proposta....i funciona 

Ingredients
Pa de motlle - sense crostes - 
I totes les restes que tingueu a la nevera...

En aquest cas, maionesa, surimi, gambes ja cuinades que varen sobrar, olives, pebrot vermell

Un ganivet esmolat -o- un talla pizzes


Preparació
Farem un puré amb barretes de surimi i maionesa.

Tallarem a triangles -o- peces petites- les llesques de pa de motlle i les untarem amb aquesta salsa.

Ara només tenim que decorar cada porció, amb un tros de gambas, olives, pebrots...netegem la nevera de restes de menjar...i a taula volarán.....garantit...

* Per cert, si sobra salsa de maionesa amb surimi de preparar els canapès, la poseu a taula en un vol, unes torradetes,...i també volará...

* Com que les gambes eren grosses les he partit per la meitat i així n he tingut per més canapès.

Bon profit, i si es en bona companya...Millor !!


Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dilluns, 24 de juny del 2024

Secret de porc rostit amb patates i prunes, a l ´aroma de romaní






La funció de la llet es estovar la carn gràcies a uns enzims que conté, que fa que es trenquin les proteïnes, i la carn -o- el peix queda mes tendre.

El secret de porc es un tall de carn de sabor sucós, es ric en àcid oleic i àcids grassos insaturats, sempre menjat amb moderació afavoreix els nivells de colesterol dolent de la sang i beneficia al sistema cardiovascular.

Ingredients

Secret de porc
Patates bullides amb pell
Prunes
Una branqueta de romaní fresc
Sal
Pebre
Oli d´oliva
Un got de vi blanc
Cebes senceres - o -  escalunyes ( que ja tindrem escalivades )
Llet

Preparació
Tallarem les peces de secret de por, mida al gust, i les deixarem en repòs en una safata amb llet durant una estona.

Escórrer la carn i segellar en una cassola amb unes gotes d´oli d´oliva, un cop les peces agafin color , abocarem un got de vi blanc, condimentar amb sal i pebre al gust, baixarem el foc quasi al mínim i taparem la cassola, de tant en tant donar una ullada i remenar, temps ....com una hora...ara i afegirem les cebes, les prunes i la branqueta de romaní, si es necessari li posarem unes gotes més d´oli d´oliva,  deixarem la cassola destapada, així el suc que tenim a la cassola es reduirà....

Mentre tallarem a daus les patates ( que ja estan bullides, no es necessari treure la pell ), i les passarem per la paella amb unes gotes d´oli d´oliva, quan agafin color les afegirem a la cassola, remenar tot, deixar uns minuts mes....i ja está... 

Bon profit


Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

diumenge, 23 de juny del 2024

2024 Bona revetlla de Sant Joan

 

https://enrocalacuina.blogspot.com/2023/06/coca-de-sant-joan-2023-brioix-fet-amb.html


Nit de Sant Joan, la més mágica de l´any !!!

Perquè és nit de Sant Joan
hem encès una foguera.

La gent hi dansa a l'entorn,
se sent olor de ginesta
hi ha l'eco d'una cançó
que s'allarga a la verneda.

La flama, sonora, riu
talment un doll d'aigua fresca,
tan alta que no l'apaguen
amb els seus plors les estrelles.

És la nit de Sant Joan,
amiga, és la nit encesa
de corrandes i desig;
mira com la flama espessa
va prenent el fustot vell
i la fullaraca seca.

Dessobre el cant del cucut
i el respir de la verneda
i el tou relliscar del riu,
la teva veu i la meva.
 
Tomàs Garcés





Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dissabte, 22 de juny del 2024

Pota arrebossada amb farina d´arròs, cuinada amb la fregidora d´aire sense greixos Lanova




La funció de la llet es estovar  el producte gràcies a uns enzims que conté, que fa que es trenquin les proteïnes i la carn -o- el peix quedi mes tendre.


Ingredients
Tires de pota - també poden ser de sípia o de calamar.
Llet
Sal
Farina d´arròs 
Oli d´oliva
Ou batut
 
Preparació
Posarem una estona abans la pota en remull coberta de llet.

Passarem les tires de pota pel ou batut, afegirem una mica de sal.... i després per la farina d´arròs.

Les posarem dins de la nostre fregidora d´aire que haurem untat amb un pinzell o spray amb unes gotes d´oli d´oliva , en una sola capa i que no es toquin entre elles.....fer el mateix per la part que queda a sobre.....o sigui untar, millor amb un espray 

Ja les tenim a punt per passar a Lanova.




Les hem posat  a 200 - uns 10 minuts, donar la volta i afegir uns 5 minuts mes,  important de ferles a tandes que no es toquin entre elles.

* Potencia i temps, sempre serà orientatiu, dependrà del vostre aparell, potencia i volum de producte.


* Ep !!, si no en teniu, cap problema, es pot seguir la recepta igualment i l ´últim pas el feu a la paella, o al forn amb unes gotes d´oli.

Esperem que hagi estat del vostre gust, Bon profit


Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

divendres, 21 de juny del 2024

Mandonguilles falses en un pim, pam, amb la fregidora d´aire sense greixos Lanova






Que tens ganes d´unes mandonguilles ...................pim, pam....
 
Ingredients  
Una botifarra crua
Un ou batut 
Oli d oliva
Farina comú, d´arròs,...... - per arrebossar les mandonguilles

Preparació
Formarem pilotetes a la mida que es desitgi, tot seguit les passarem per ou batut i farina.

Les bullirem en aigua -o- brou, durant uns 15 minuts, tot seguit escórrer, l aigua o brou el podem guardar per una altre elaboració.





Les hem posat a 200 graus - uns 15 minuts, de tant en tant, vigilar i donar una remenada amb espàtula de fusta o silicona., i es necessari afegir uns 5 minuts mes.

* Potencia i temps, sempre serà orientatiu, dependrà del vostre aparell, potencia i volum de producte.


* Ep !!, si no en teniu, cap problema, es pot seguir la recepta igualment i l ´últim pas el feu a la paella en oli, o amb la fregidora de tota la vida.

Estan boníssimes tal qual, o les podem posar en una salsa.....


Esperem que hagi estat del vostre gust, Bon profit

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Com preparar falses mandonguilles en un pim, pam





T'aixeques amb unes ganes bestials de menjar d'unes mandonguilles casolanes, pero no tens tot el temps del món, .........................

O et dona una mandra això de començar a fer mandonguilles........ufff !!


Aquesta es la nostre proposta......i funciona

Necessitem una botifarra crua, un ou batut i farina per arrebossar-les.

Agafem la botifarra i sense treure la pell la posem entre els dits polze i l´índex, prenem la mesura que volem formar les boletes, estrenyem...i ja ens surt la mandonguilla formada.

Un cop totes fetes només les tenim que passar per ou batut, farina, ( a casa abantes de fregir-les, les bullim uns 15 minuts ) ....afegir una mica de tomàquet fregit si volem, o tal qual,...boníssimes.


Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna




dijous, 20 de juny del 2024

Com fer que les maduixes ens aguantin més temps fresques.....




Vas al mercat i t'enamores d'una capseta de maduixes preciosa, arribes a casa, les poses a la nevera.....i sorpresa.

Al cap d'un parell de dies, et dones conta que aquelles meravelloses maduixes que vares comprar i segurament gens barates....comencen a espatllar-se,...però que és el que he fet malament, ?......et preguntes, si les vaig posar de seguida en la nevera.....

Aquesta és la nostra proposta i funciona...



Tan fàcil com.....tan punt arribem a la cuina, les posarem en un recipient amb aigua fresca i un bon raig de vinagre de poma....les deixarem així uns 5 minuts,  quedarem sorpresos de la quantitat de porqueria que ens quedarà en l'aigua...

Ara escampar sobre un drap de cuina i deixarem que perdin l ´ aigua , una vegada seques, les posarem en un recipient que tingui tapa hermètica, a capes...entre capa i capa un full doble de paper de cuina....

I a la nevera....veuràs quin resultat !


Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dimecres, 19 de juny del 2024

Com obrir una llauna de conserves de les de " obre fàcil " sense fer-nos mal



A qui no li passat que volent obrir una llauna de conserves d'aquestes de " obre fàcil ".....que no ho són, s'ha tallat un dit , o directament l'anella se'ns ha quedat a la mà al intentar fer força...

Aquesta es la nostre proposta... i funciona.

Tan fàcil com prendre una cullera, introduïm el mànec per l'anella, la base de la cullera te que quedar sobre de la superfície de la llauna, ara amb el mànec de la cullera pressionem cap amunt, fent palanca.......i sense esforç, assegurant els nostres dits, tenim la llauna oberta



Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dimarts, 18 de juny del 2024

Fesols de Santa Pau amb llagostins




Ingredients
Fesols de Santa Pau bullits ( també o podem fer amb altres varietats... es clar...)
Oli d´oliva
Llagostins pelats
Sal
Pebre
Un raig de vermut blanc sec- tipus Martini-


Preparació
Passarem els fesols per la paella amb una mica d´oli.

Mentre en una altre paella saltarem les cues dels llagostins pelades amb unes gotes d´oli d´oliva, sal, pebre, i un raig de vermut blanc sec.

Barrejar tot plegat, ara només tenim que emplatar i gaudir.

Bon profit i si es en bona companya, millor !!

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dilluns, 17 de juny del 2024

S´acosta la revetlla de Sant Joan






S´acosta la revetlla de Sant Joan, la més esperada per gairebé tothom, com que es tradició de menjar coca ......

 

Aquí deixem l´enllaç de receptes de coques per si os animeu a fer-les a casa.
 
COQUES  - Prem sobre
     
Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dimarts, 11 de juny del 2024

Carbassó arrebossat amb farina d´arròs





Avui hem fet el carbassó arrebossat amb farina d´arròs, - o sigui sense gluten - , el cruixent queda molt fi, gens embafador ni greixós.

Aquesta farina també la faig servir per espessir salses, tempura, fer galetes ... sola o barrejada amb la de blat...
 
Ingredients 
Carbassó  ( tallat al gust )
Sal
Oli de gira-sol per fregir
Farina d´arròs 
Un ou 
Llet 

Preparació
Posarem les peces de carbassó una estona amb llet.

Mentre en un bol batre l´ou i afegir una mica de sal.

Posarem farina d´arròs, en un altre recipient.

Escórrer el carbassó de la llet, i abocar dins del bol on tenim l ´ou batut, remenar be perquè ens quedin totes les peces untades.

Escalfar l´oli fins que estigui en uns 160 graus, ( si posem un tap de suro, no ens farà escuma, ni se´ns cremarà )  anirem passant les rodanxes a tandes per la farina d´arròs , fregim i escórrer sobre una reixeta.

 
Bon profit i si es amb bona companya millor !


Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dilluns, 10 de juny del 2024

Com evitar que l ´oli de fregir ens faci escuma i que ens duri més temps net.....







Segurament els ha passat molts cops...que estem fregint algún aliment i l´oli de la paella es queda ple d´escuma ......

Aquesta reacció es deguda a l´aigua que porta el mateix aliment al contacte amb l ´oli calent...

Doncs aquesta es la nostre proposta....i funciona

Es tant fácil como posar dins de la paella amb l´oli calent, un tap de suro ( aquests de les ampolles de vi) , evidentment no cal dir que te que estar net....

Doncs si, una cosa tant senzilla fa que desaparèixer l´escuma, ens mantindrà l´oli net de impureses i no es cremarà.

També funciona amb un parell d´escuradents (encara que a mi m´agrada més el tap de suro )

Altres diuen tirar sal a l´oli ( directament no m interessa posar més sal )

També una closca d´ou ( per mi descartada, la closca pot estar plena de bacteris, al marge de que es fregeixi )...

En fi, aquí o deixem, feu les proves i a quedar-se amb la millor opció.
 
 

Aquesta informació pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

divendres, 7 de juny del 2024

Empedrat tebi, de fesols de Santa Pau i salpicón....



I que bo está l´empedrat, avui os ensenyarem una de les variacions que fem a casa, també tinc que dir, que No el volen fred, a de ser tebi....

El podem tenir preparat amb antelació, servir fred, o escalfar al moment d´anar a taula.

Per no repetir les receptes els i deixem els enllaços de com o cuinem....

Ingredients
Fesols bullits, ( avui son de la variació ...de Santa Pau )
Salpicón, que ja haurem cuinat

Preparació
Passarem per la fregidora d´aire ( o paella,) el salpicón, un cop calent i cuinat al nostre gust, afegirem els fesols bullits.   Barrejar tot uns minuts,. i ja tenim el plat a punt.





Bon profit

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

dijous, 6 de juny del 2024

Mongetes -o- fesols secs.....propietats i virtuts






 
                                                               

https://enrocalacuina.blogspot.com/search/label/LLEGUMS%20%2F%20%20Mongetes%20o%20fesols

Les mongetes o fesols secs son un aliment que no pot faltar a la nostra dieta i hem de consumir-ne tot l´any, calentes a l´hivern, tèbies o fredes pel estiu.  

La mongeta es un aliment que no conté colesterol, seria ideal que el seu consum i en totes les edats fora entre 3 a 4 cops a la setmana.


Propietats i virtuts...
Son riques en vitamina B9, magnesi, potassi, fibra, ferro, proteïnes, calci, iode, sodi, vitamina C, fòsfor pels nostres ossos i dents.

El fesol -o- mongeta està format d´un 25 % de fibra recomanable per les persones diabètiques,  regulen el transit intestinal,  també tenen un 50 % d´hidrats de carboni complexes, portadors d´energia de llarga durada, a més de tenir un efecte saciant, ideals en dietes de control de pes,    ... entre d´altres...
 
Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna