TRADUCTOR D ´IDIOMES

TRADUCTOR D ´IDIOMES

Translate

diumenge, 11 de setembre del 2016

2016 11 de Setembre, Diada Nacional de Catalunya




BONA DIADA A TOTHOM

El 11 setembre 1714 les tropes catalanes van ser derrotades per l'exèrcit del rei Felip V.


Els catalans van lluitar en aquesta guerra perquè preferien a un altre pretendent a la corona: l'arxiduc Carles d'Àustria. Desitjaven que Espanya fos governada per un rei de la casa d'Àustria, que en teoria, era menys centralista. Però al final es va imposar un rei de la casa dels Borbons. 
 Va ser la Guerra de Successió.


Després de la guerra, el 1714, van desaparèixer moltes institucions tradicionals catalanes com el Consell de l'Cent (una assemblea de Barcelona).


Per això, els independentistes catalans fem servir aquesta data, la Diada, per demostrar que aquell dia es va perdre la nostre identitat.


Però la veritat és que no van ser només ells. A partir de 1714, el rei borbó va copiar el model centralista francès. Eren els decrets de Nova Planta que van suposar acabar amb les velles institucions d'Aragó, Castella, Catalunya, València, Mallorca i fins a les Índies. Només van romandre vives les de Navarra i País Basc. I es va respectar el dret civil català.


El castellà va passar a ser la llengua oficial de les audiències. Es van unificar furs i tributs, es van eliminar les fronteres i duanes internes, es va crear un dret comú (el castellà), va néixer l'exèrcit modern i el funcionari de carrera. Era la modernització i la unificació del país a través d'una administració governada des d'un centre de poder, més o menys el que pretén ser ara la Unió Europea a Brussel·les.

Però des de la Transició, Catalunya ha recuperat gairebé totes aquelles institucions. Té un govern elegit per catalans, un parlament català, poden imposar tributs, administrar lleis i fer audiències encatalà, així com educar el català. L'estat central cada vegada té menys poder a Catalunya. Fins i tot menys que en temps dels Àustries perquè la Sanitat, la Cultura, l'Educació, la policia, i fins a la meitat de l irpf està en mans del govern català.




Catalunya és avui una comunitat rica  i també de les que te els impostos més elevats de l´estat Espanyol.




Font d´informació http://blogs.lainformacion.com
 
Aquesta informació pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Hola i benvinguts, moltes gràcies pel comentari i la visita , sempre els llegeixo encara que no pugui contestar a tots, però si tens algun dubte no deixis de preguntar,i et contestaré gustosament.

Mil petonets i fins aviat Susanna

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...