TRADUCTOR D ´IDIOMES

TRADUCTOR D ´IDIOMES

Translate


dijous, 11 de febrer del 2021

Coca de llardons....avui es dijous llarder

 Font d´inspiració de la coca
 https://catalunyacuina.com/     http://lacuinadesempre.blogspot.com/


La tarda de dijous gras- o- dijous llarder, era especial i esperat per tota la mainada de l escola, era una de les poques, quasi úniques vegades que es feien excursions durant tot el curs escolar.

Pel matí tothom anava ja esvalotat, la feina que tenia la pobre mestre per posar ordre a l escola,  en el petit cervell de tot@s els alumnes només i havia una cosa, la tarda seria diferent i divertida, un any tocava anar a la Font de Boter, un altre a la Font de Santa Bárbara.....a mi particularment m´agradava més la segona, estava mes lluny de casa, a la primera i podia anar en poca estona.

Les mares tenien cura de preparar un bon berenar pels seus fills, quasi tots i com mana la tradició portàvem truita amb botifarra i un bon tros de coca de llardons ensucrada amb forces pinyons que feien a Cal Forner i recordo amb molt d amor....


Ingredients per la massa
500 grams de farina de força
1 pessic de sal
100 grams de sucre
2 ous talla mitjana
25 grams de llevat de flequer ( el de fer pa )
Unes gotes de vainilla
Pell de llimona ratllada
50 grams de mantega a temperatura ambient ( -o- llard )
200 grams de llet freda ( -o- aigua )
Llardons esmicolats 

* Una mica d oli d oliva per untar la massa i manipular.la després.

Ingredients per decorar
1 ou batut per pintar la coca
Sucre al gust
Un grapat de pinyons -o- ametlles laminades 
* Opcional = licor d anís per ruixar per sobre un cop feta.
*****************************************************

Preparació massa de la coca
1.- Desfer el llevat amb la llet - o- aigua  freda.

2.- Barrejar tots els ingredients , posarem al final el llevat desfet amb la llet -o- aigua i la farina, pastar durant uns 20 minuts ( quan ens faltin uns 5 minuts i afegirem els llardons ) la massa ha de quedar elàstica i que no es trenqui si l estirem.   

 Formar una bola que untarem amb una mica d oli d oliva, i deixar reposar uns 20 minuts tapada.

3.- Mentre preparem una safata de forn amb paper vegetal i posarem els pinyons -o- ametlles en remull amb aigua ( així no es cremen ).

4.- Untar el marbre de la cuina amb una mica d´oli d ´oliva, estirar la massa amb un corró o les mans,  li donarem la forma, passar a la safata.

5.- La deixem reposar en lloc càlid durant dos o tres hores, ( es pot deixar dins del forn apagat ).

6.- Després del repòs, veurem que ha augmentat de volum, posarem el forn en marxa a 180 graus calor dalt i baix.

7.- Pintar la coca amb ou batut, cobrir de pinyons i sucre al gust.

8.- Fornejar a 180 graus per espai d uns 20/25 minuts ( dependrà del forn )

9.- Retirar del forn, posar sobre una reixeta a refredar i tot seguit ruixar amb licor d anís, ( jo tinc una ampolleta amb spray que només es per aquesta tasca ) 

* Com molt bé diu l Albert Super Star, l anís al barrejar-se amb el sucre calent li dona una capa brillant per sobre ( moltes gràcies Albert, est un sol, i tu ja o saps )

Deixar refredar si pots, a gaudir d una bona Coca de Dijous llarder i si es amb bona companya millor .

Bon profit.

Aquesta recepta pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

1 comentari:

  1. Quins bonics records Susanna. Ara tot es diferent, però hem de procurar no perdre les tradicions.
    T'ha quedat una coca amb molt bona pinta, jo sempre faig la que es fa amb pasta de full, algún dia he de fer aquesta.
    Petons "Guapa tu".

    ResponElimina

Hola i benvinguts, moltes gràcies pel comentari i la visita , sempre els llegeixo encara que no pugui contestar a tots, però si tens algun dubte no deixis de preguntar,i et contestaré gustosament.

Mil petonets i fins aviat Susanna

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...