TRADUCTOR D ´IDIOMES

TRADUCTOR D ´IDIOMES

Translate

dimecres, 5 de març del 2014

Carnestoltes i el contrapàs de Santa Susanna ...molts anys d´història



* * * * * * * * * * * * * 
El contrapàs de Santa Susanna: 
Aquesta dansa es ballava durant l’època de carnaval a Santa Susanna. Els dansaires s’estenien en renglera i es movien sempre de costat i en sentit lateral. El capdanser portava el ball des d’un cap de la tira i, sense deixar de fer un moviment oscil.lant, feia un seguit de figures lliures. Al mateix temps, anava passant per sota de ponts fets amb els braçs dels altres companys. Brodant un entreteixit de dansaires. Quan el capdanser ja havia fet totes les passades que desitjava, llavors les havia de desfer passant de nou pels mateixos punts, però en sentit contrari.


Com la majoria de contrapassos, el contrapàs de Santa Susanna el solien ballar només homes, mai dones soles i, a vegades, homes i dones, però en aquest cas no calia que els dansaires estiguessin aparellats.

Aquest contrapàs encara es ballava per carnaval, pels carrer a Santa Susanna fa uns seixanta anys. Així podem recordar els dos últims capdansers en Joan Buch “l’avi Barretina” i en Joan Martí, “l’avi Xacó”, en aquella època es ballava el contrapàs al só d’una “coixinera” (instrument molt antic i difícil de trobar avui), i un flaviol que tocava en Josep Mollfulleda : “En Pep Perisó”




El CONTRAPÀS DE SANTA SUSANNA es l’únic ball genuí que es coneix a Santa Susanna.

Recuperat per l’Esbart Dansaire de Santa Susanna, actualment es sol ballar tant interpretat per l’Esbart, com popularment per Carnestoltes i amb motiu d’altres festes del poble, en què s'ha aprofitat per fer tallers perquè la gent el conegui i el balli.
El ballarem de nou, amb taller previ, el proper dissabte 1 de març, durant la Festa de Carnestoltes a la Rambla dels Països Catalans.

Aquesta informació pertany al blog http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Hola i benvinguts, moltes gràcies pel comentari i la visita , sempre els llegeixo encara que no pugui contestar a tots, però si tens algun dubte no deixis de preguntar,i et contestaré gustosament.

Mil petonets i fins aviat Susanna

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...