Dijous Gras, o Llarder, també es coneix com el " Dia de la truita ", és el tret de sortida de les festes de Carnaval arreu del territori catalá.
Antigament era molt comú que aquests dies els infants fessin captes d´ous per les cases, per elaborar les truites i les coques.
El refranyer catalá en fa referència a aquesta jornada "Per Dijous Llarder botifarra menjaré" i " Per Dijous Gras, botifarra fins al nas ".
Ingredients per la coca ( amb la thermomix)
200 grams de llet
360 grams de farina de flequer
50 grams de mantega a temperatura ambient
30 grams de llevat fresc
la pell d´una llimona ratllada / i o taronja
1 ou
2 cullerades soperes de sucre
1 pessic de sal
Preparació de la coca
Ratllar la pel de llimona , 1 minut, velocitat 5-7-9
Posar en el vas llet + sal + sucre+mantega ,1 minut, 37 c, velocitat 2
Afegir l ´ou + llevat i barrejar 30 segons , velocitat 2
Desprès posarem la farina i programar 20 segons, velocitat 6, per acabar velocitat espiga, 5 minuts, i ja tenim la massa feta.
Estirar-la sobre una plata de forn que tindrem pintada amb una mica d´oli , tapar-la i deixar reposar en lloc càlid de 40 a 60 minuts.
Mentre encendre el forn a 200 c.
Ingredients que posarem per sobre de la coca
llardons esbocinats
pinyons
sucre remullat amb anís ( ens te que quedar una pasta espessa)
1 ou batut per pintar la coca o llet
Preparació per guarnir-la
Pintar la coca amb ou o llet, estendre per sobre els llardons , els pinyons i petites muntanyes de sucre amb gust d´anís.
Fornejar de 15 a 20 minuts, dependrà del forn.
* També es pot fer a ma .
Feliç Dijous Gras i bon profit
AQUESTA RECEPTA PERTANY AL BLOG http://enrocalacuina.blogspot.com/ DESITJO QUE T´AGRADI- SUSANNA
Me encanta esta coca!! el marte la haremos en clase... mas vale tarde que nunca jeje
ResponEliminaUn beso
Hola Loreto, guapa tu
ResponEliminanunca es tarde para celebrar algo bueno,...je,je
esta receta queda de 10,...si te apetece ya sabes,.fácil, fácil,
mil petonets Susanna
En Salamanca, dice mi madre, que se llamaba jueves merendero y se probaban los chorizos de la matanza.
ResponEliminaBesos
Hola Mese, guapa tu
ResponEliminay que ricos que están los chorizos de tu zona,..je,je
mil petonets Susanna
que bo!!! el que donaria jo per un trosset de coca!!! petonets
ResponEliminaUna coca deliciosa y con piñones que me encantan ummmmmmmm .....mándame un poquito anda, se buena jaja....
ResponEliminaTe ha quedado estupenda.
Besinos mil.
No conocía ese jueves. Ahora la coca se ve deliciosa.
ResponEliminaBesitos amiga.
;-D
Por aquí, se conoce como jueves gordo y se comen pintxitos de chorizo. Una coca super tentadora, tiene que estar riquisima. Besos
ResponEliminaquina pinta mes bonaaaa,mm jo al final no he pogut fer,ens veiem demá guapa petons
ResponEliminaVeig que hem cel·lebrat el dijous gras als nostres blocs i a casa. Una coca exel·lent
ResponEliminaAquest any m'he quedat sense coca de llardons, però ja caurà un altre dia.
ResponEliminaAvuit hem tingut una kedada a Barcelona, ha vingut l'Espe.
La Silvia de "Y sigo en la cocina" m'ha donat records per a tu i té ganes de coneixe't.
Petons reina.
Vaya cosa rica! muy buena pinta.
ResponEliminabesos
M'Agrada molt la coca de llardons t'a quedat impresionant.
ResponEliminapatonets maca
El dijous llarder no ho és si no hi ha coca!!! Aquesta ha de ser una delícia!
ResponEliminaUna delicia de coca, los chicharrones y piñones tienen que darle un toque especial.
ResponEliminaBesitos,
Aquest any amb la setmana blanca han perdut el dia de la truita!
ResponEliminaPetons.
Me ha gustado muchísimo la receta. Por mi tierra no se hace este tipo de plato en esta época. Muy curiosa la mezcla de chicharrones y piñones!!
ResponEliminaBesitos
no he probado estas cocas hasta el momento, pero ya llegará la oportunidad, jeje
ResponEliminaQue buena pinta tiene la coca, no la he hecho nunca, tendré que probar. no se ve muy difícil.
ResponEliminaBuen fin de semana.
Petons
Hola Agnés, guapa tu
ResponEliminadoncs fins avui, je,je,
mil petonets Susanna
Hola Carmen , guapa tu
ResponEliminapintxitos de chorizo, que ricos,...me hacen recordar unas vacaciones en Bilbo, con ganas de volver
mil petonets Susanna
Hola Sole, guapa tu
ResponEliminapues cuando la pruebes, seguro que repites, queda divina
mil petonets Susana
Hola La casita, guapa tu
ResponEliminapues nena pruebala y ya me dirás , los chicharones quedan crujientes,y con los piñones tostados,..hum...
mil petonets Susanna
Hola Mari, guapa tu
ResponEliminaa casa el Dijous Llarder, es sagrat de tota la vida...tant si plou com si neva..je,je
mil petonets Susanna
Hola Sunny, guapa tu
ResponEliminaera tan grande como la placa del horno y voló toda..
mil petonets Susanna
Hola Visc a la cuina, guapa tu
ResponEliminaje,je tens tota la raó del mon...
mil petonets Susanna
Hola Maria José, guapa tu
ResponEliminaaauesta recepta queda muy bona, per mi es una de les millors que he fet mai,
mil petonets Susanna
Hola Susana, guapa tu
ResponEliminate aconsejo que la pruebes, te encantará ,seguro
mil petonets Susanna
Hola Anna Betulo,guapa tu
ResponEliminatot a anat be, segur,..m´alegro molt per tots, i la Silvia que maca,...
mil petonets Susanna
Hola a peu coix, guapa tu
ResponEliminai tant que si, no em de deixar que morin aquestes tradicions tant nostres i tant maques,...
mil petonets Susanna
Hola Amanda, guapa tu
ResponEliminaes una bonita tradición...y sabrosa, pues además es costumbre de comer tortillas con butifarra de huevo ,
mil ptonets Susanna
Hola Bego, guapa tu
ResponEliminaprueba la receta y quedarás encantada para siempre, je,je
una pregunta, donde consiges la sal de algas ??
mil petonets Susanna
Hola Judit, guapa tu
ResponEliminaem lo grossa qu´era i en un plis,plas, ja no en quedava gota
mil petonets Susanna
Mare meva quina pinta que te segur que devia estar bonisima. A mi m'agrada molt, et va quedar d'allò mes apetitosa, estas feta un artista.
ResponElimina¿que son chicharrones o llardons?
ResponEliminasoy Ana de bocaditos con maleta peineta y pelota, saludos.
aiinss susana, que rica, la probé hace unos años y me encantó!!
ResponEliminaHola Alicia, guapa tu
ResponEliminapues nena, ya sabes, con la " olla magica",..un plis, plas,..y un rico postres,...de hecho en casa la hago muchas veces durante el año, aún que no sea Carnaval, sobre todo cuando tengo reunión familiar,....siempre hago yo los postres,...y como que somos muchos, hago muchos, je,je, y todos distintos,....
mil petonets Susanna
Hola Ana, guapa tu
ResponEliminaEn España, el concepto y el uso de los chicharrones es diferente en la cocina de cada zona:
En Andalucía llaman chicharrón a un fiambre típico que se elabora con diversos subproductos porcinos, mezclados con las partes grasas del cerdo, todo ello triturado, condimentado con pimentón, sal y pimienta negra en grano, y prensado. Son distintos, sin embargo, los "chicharrones de Chiclana", que obtiene del cerdo después de derretir la manteca (de manera similar a la carne mechada) según procedimiento tradicional en Chiclana de la Frontera, provincia de Cádiz. Se suelen tomar crudos, cortados en lonchas, como aperitivo o en bocadillo con un chorreón de limón.
En Castilla se identifican con las llamadas cortezas, y se suelen usar en la elaboración de bollería tradicional, como las bollas de chicharrones, o en la de embutidos, que se usan en diversos guisos y platos variados. En Segovia el chicharrón, es el elaborado por la fritura del entresijo del cerdo. En la provincia de Zamora se suelen elaborar los turriyones con los "cuscarrones" (chicharrones).
En Cataluña los chicharrones, llamados llardons, se hacen compactando y luego friendo los trocitos de cerdo que quedan después de haber extraído la grasa, de manera que quedan en forma de laminitas doradas y crujientes. Se venden a peso en las charcuterías y, en época de Carnaval, también en pastelerías. Se pueden comer solos o usar, por ejemplo, para hacer cocas (coques) dulces o saladas. En la fiesta de "San Juan" y el "Jueves Graso" (el jueves antes de Carnaval) se consumen las famosísimas "cocas de chicharrones, piñones y azúcar" (coques de llardons).1 Los chicharrones pueden ser un ingrediente de algunas butifarras de huevo, que también son típicas de Carnaval.2
En Galicia son muy similares a los castellanos y se llaman rixó(n)s (o roxó(n)s).
En las Islas Canarias se denomina chicharrones a la piel del cerdo frita y espolvoreada en gofio.
mil petonets Susanna
Hola Marta, guapa tu
ResponEliminala veritat es que em aquesta recepta SEMPRE,sempre, quedes be,...
mil petonets Susanna
M'ha agradat molt la reva recepta i també el teu blog que no coneixia i a partir d'ara seguirem de ben aprop!
ResponEliminaptns!!