Visita la nostra petita botiga

TRADUCTOR D´IDIOMES, AQUI

divendres, 28 de maig de 2010

Botillo bercianoEL MEU MARIT I JO VAREN TENIR L´HONOR DE ESTAR CONVIDATS A LA FESTA...

Els "bercianos" de Catalunya homenatgen Ramon Carnicer


23/02/2010

Dissabte a la nit l'Asobecat, l'Associació de Bercianos a Catalunya, va celebrar la seva festa anual, el VII Festival del Botillo, que va aplegar unes 300 persones que tenen les seves arrels a la comarca d'El Bierzo, a Lleó. A Catalunya hi ha unes 9.000 persones originàries d'aquesta comarca lleonesa, que té una marcada personalitat pròpia que la fa mirar tant cap a Galícia com cap a Castella i Lleó. De fet, és l'únic territori castellanolleonès reconegut legalment com a comarca. Ahir a la nit es van trobar per homenatjar, com cada any, la figura d'un "berciano" il·lustre a Catalunya. Aquesta vegada, es tractava de l'escriptor lleonès resident a Catalunya Ramon Carnicer, mort fa dos anys.Amb música de la comarca lleonesa d'El Bierzo i amb el menjar típic, el "botillo", l'Associació de Bercianos a Catalunya va recordar un any més la seva terra i al mateix temps va retre homenatge a un "berciano" il·lustre resident a Catalunya. L'any passat va ser Luis del Olmo i, aquest any, l'escriptor Ramon Carnicer, mort fa dos anys. Ramon Carnicer va venir a estudiar a Barcelona després de la Guerra Civil. Es va doctorar i va crear l'Escola d'Idiomes Moderns i l'Institut d'Estudis Hispànics a la Universitat de Barcelona. Anys després es va dedicar plenament a la literatura i va escriure novel·les, assajos, llibres de viatge, biografies i memòries, i també llibres sobre el llenguatge.


Ahir, la presència de molts escriptors lleonesos consagrats com els poetes Juan Carlos Mestre, premi Nacional de Poesia de l'any 2009, i Carmen Busmayor, i narradors i assagistes com César Gavela, Jesús Courel, Valentín Carrera, va ser el testimoni de la gran valoració de la seva obra. El periodista Luis del Olmo, "berciano" il·lustre de l'any passat, va obrir els parlaments per homenatjar l'escriptor Ramon Carnicer, que va morir a Barcelona el desembre del 2007. Van assistir a l'acte la presidenta de la Diputació de Lleó, Isabel Carrasco, el president del Consell Comarcal d'El Bierzo, José Luis Ramón, el vicepresident segon del Parlament de Catalunya, Lluís Corominas, el diputat Antoni Fernández Teixidó, i diversos representants municipals d'El Bierzo i de Catalunya.

El botillo del Bierzo és un producte carni elaborat amb diferents peces procedents de l'especejament del porc ( costella , cua i ossos poc descarnats), trossejades, adobades amb sal , pebre vermell i all i altres espècies naturals, embotit en el cec del porc , fumat i semicurat. També podem afegir llengua , paleta , galta i espinada sempre que no sobrepassi el 20%. 3Es consumeix normalment cuit, embolicat en una malla de tela o sense res però amb molta cura, evitant que es trenqui i li entre aigua. Compta amb una denominació d'origen pròpia.

AQUESTA ES LA RECEPTA DEL BOTILLO BERCIANO QUE ENS VAREN DONAR, ESCRIT LITERALMENT...

INGREDIENTES

INGREDIENTS1 TASSA DE CIGRONS500 GRAMS DE PATATES1 COLL MITJANA1 BOTILLO DE 1,5 KG3 XORIÇOS FRESCOSEMBOLICAR EL BOTILLO EN UN DRAP DE COTÓ O PAPER D´ALUMINI, EL POSEM EN UNA OLLA AMB AIGUA DEL FOC, QUAN ESTIGUI CALENTA, POSAR-HI EL BOTILLO, DES DE QUE COMENÇA A BULLIR S´HA DE DEIXAR D´UNA HORA I QUART A DOS HORES DEPENENT DEL BOTILLO.

A UNA ALTRE OLLA POSEM ELS CIGRONS, QUE HAUREM DEIXAT DINS D´AIGUA TOTA LA NIT ANTERIOR AMB OSSOS DE LACÓN, PERNILL I VEDELL, I ELS DEIXEM COURE DURANT DUES HORES, AFEGIR UNA MICA DE SAL.
EN UNA ALTRE OLLA COURE LA COL TORCEJADA EN AIGUA, POSAR-HI SAL I ELS OSSOS DE CARN DE PORC, DEIXEM COURE APROXIMADAMENT ENTRE 30 I 40 MINUTS DEPÈN DE LA DURESA DE LA VERDURA.
EN UNA ALTRE OLLA COURE DURANT UNS 30 MINUTS LES PATATES I ELS XORIÇOS, TOT JUNTS I AFEGIR SAL.
UN COP TINGUEM CUINATS TOTS ELS INGREDIENTS, PREPARAR UN REFREGIT A BASE D´OLI D´OLIVA, ALLS I PEBRE VERMELL I EL ABOCAREM PER SOBRE DE LA COL, LES PATATES I EL CIGRONS.


COL.LOCAR EN UNA SAFATA SENSE BARREJAR I SERVIR.

TING QUE DIR QUE EL SEU PROCÉS ES UNA MICA LABORIÓS, PERÒ ....DELICIÓS..

BON PROFIT
AQUESTA RECEPTA PERTANY AL BLOG http://enrocalacuina.blogspot.com/DESITJO QUE T´AGRADI- SUSANNA

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...