EL MEU MARIT I JO VAREN TENIR L´HONOR DE ESTAR CONVIDATS A LA FESTA...
Els "bercianos" de Catalunya homenatgen Ramon Carnicer
23/02/2010
23/02/2010
Dissabte a la nit l'Asobecat, l'Associació de Bercianos a Catalunya, va celebrar la seva festa anual, el VII Festival del Botillo, que va aplegar unes 300 persones que tenen les seves arrels a la comarca d'El Bierzo, a Lleó. A Catalunya hi ha unes 9.000 persones originàries d'aquesta comarca lleonesa, que té una marcada personalitat pròpia que la fa mirar tant cap a Galícia com cap a Castella i Lleó. De fet, és l'únic territori castellanolleonès reconegut legalment com a comarca. Ahir a la nit es van trobar per homenatjar, com cada any, la figura d'un "berciano" il·lustre a Catalunya. Aquesta vegada, es tractava de l'escriptor lleonès resident a Catalunya Ramon Carnicer, mort fa dos anys.
Amb música de la comarca lleonesa d'El Bierzo i amb el menjar típic, el "botillo", l'Associació de Bercianos a Catalunya va recordar un any més la seva terra i al mateix temps va retre homenatge a un "berciano" il·lustre resident a Catalunya. L'any passat va ser Luis del Olmo i, aquest any, l'escriptor Ramon Carnicer, mort fa dos anys. Ramon Carnicer va venir a estudiar a Barcelona després de la Guerra Civil. Es va doctorar i va crear l'Escola d'Idiomes Moderns i l'Institut d'Estudis Hispànics a la Universitat de Barcelona. Anys després es va dedicar plenament a la literatura i va escriure novel·les, assajos, llibres de viatge, biografies i memòries, i també llibres sobre el llenguatge.
Amb música de la comarca lleonesa d'El Bierzo i amb el menjar típic, el "botillo", l'Associació de Bercianos a Catalunya va recordar un any més la seva terra i al mateix temps va retre homenatge a un "berciano" il·lustre resident a Catalunya. L'any passat va ser Luis del Olmo i, aquest any, l'escriptor Ramon Carnicer, mort fa dos anys. Ramon Carnicer va venir a estudiar a Barcelona després de la Guerra Civil. Es va doctorar i va crear l'Escola d'Idiomes Moderns i l'Institut d'Estudis Hispànics a la Universitat de Barcelona. Anys després es va dedicar plenament a la literatura i va escriure novel·les, assajos, llibres de viatge, biografies i memòries, i també llibres sobre el llenguatge.
Ahir, la presència de molts escriptors lleonesos consagrats com els poetes Juan Carlos Mestre, premi Nacional de Poesia de l'any 2009, i Carmen Busmayor, i narradors i assagistes com César Gavela, Jesús Courel, Valentín Carrera, va ser el testimoni de la gran valoració de la seva obra. El periodista Luis del Olmo, "berciano" il·lustre de l'any passat, va obrir els parlaments per homenatjar l'escriptor Ramon Carnicer, que va morir a Barcelona el desembre del 2007. Van assistir a l'acte la presidenta de la Diputació de Lleó, Isabel Carrasco, el president del Consell Comarcal d'El Bierzo, José Luis Ramón, el vicepresident segon del Parlament de Catalunya, Lluís Corominas, el diputat Antoni Fernández Teixidó, i diversos representants municipals d'El Bierzo i de Catalunya.
El botillo del Bierzo és un producte carni elaborat amb diferents peces procedents de l'especejament del porc ( costella , cua i ossos poc descarnats), trossejades, adobades amb sal , pebre vermell i all i altres espècies naturals, embotit en el cec del porc , fumat i semicurat. També podem afegir llengua , paleta , galta i espinada sempre que no sobrepassi el 20%. 3Es consumeix normalment cuit, embolicat en una malla de tela o sense res però amb molta cura, evitant que es trenqui i li entre aigua. Compta amb una denominació d'origen pròpia.
AQUESTA ES LA RECEPTA DEL BOTILLO BERCIANO QUE ENS VAREN DONAR, ESCRIT LITERALMENT...
INGREDIENTES
INGREDIENTS1 TASSA DE CIGRONS500 GRAMS DE PATATES1 COLL MITJANA1 BOTILLO DE 1,5 KG3 XORIÇOS FRESCOSEMBOLICAR EL BOTILLO EN UN DRAP DE COTÓ O PAPER D´ALUMINI, EL POSEM EN UNA OLLA AMB AIGUA DEL FOC, QUAN ESTIGUI CALENTA, POSAR-HI EL BOTILLO, DES DE QUE COMENÇA A BULLIR S´HA DE DEIXAR D´UNA HORA I QUART A DOS HORES DEPENENT DEL BOTILLO.
A UNA ALTRE OLLA POSEM ELS CIGRONS, QUE HAUREM DEIXAT DINS D´AIGUA TOTA LA NIT ANTERIOR AMB OSSOS DE LACÓN, PERNILL I VEDELL, I ELS DEIXEM COURE DURANT DUES HORES, AFEGIR UNA MICA DE SAL.
EN UNA ALTRE OLLA COURE LA COL TORCEJADA EN AIGUA, POSAR-HI SAL I ELS OSSOS DE CARN DE PORC, DEIXEM COURE APROXIMADAMENT ENTRE 30 I 40 MINUTS DEPÈN DE LA DURESA DE LA VERDURA.
EN UNA ALTRE OLLA COURE LA COL TORCEJADA EN AIGUA, POSAR-HI SAL I ELS OSSOS DE CARN DE PORC, DEIXEM COURE APROXIMADAMENT ENTRE 30 I 40 MINUTS DEPÈN DE LA DURESA DE LA VERDURA.
EN UNA ALTRE OLLA COURE DURANT UNS 30 MINUTS LES PATATES I ELS XORIÇOS, TOT JUNTS I AFEGIR SAL.
UN COP TINGUEM CUINATS TOTS ELS INGREDIENTS, PREPARAR UN REFREGIT A BASE D´OLI D´OLIVA, ALLS I PEBRE VERMELL I EL ABOCAREM PER SOBRE DE LA COL, LES PATATES I EL CIGRONS.
COL.LOCAR EN UNA SAFATA SENSE BARREJAR I SERVIR.
TING QUE DIR QUE EL SEU PROCÉS ES UNA MICA LABORIÓS, PERÒ ....DELICIÓS..
BON PROFIT
Quin plat, nena. Tot lo que està fet a l´olla i porta cigrons, m´encanta.
ResponEliminaPetonets maca
HOLA SOY DEL BLOG JOSEYMARIATECOCINAN ME HE DADO UNA VUELTA POR TU BLOG Y TIENES MUCHAS COSAS INTERESANTES PERO ESE BOTILLO TIENE QUE ESTAR DE MUERTE COMIDA CON FUNDAMENTO COMO NOS GUSTA A NOSOTROS UN SALUDO
ResponEliminaSeu blog é uma delicia, me deixou com agua na boca.
ResponEliminabjs.
HOLA NATI, GUAPA TU
ResponEliminaLA VERITAT ES QUE JO NO EL CONEIXIA PERSONALMENT FINS EL DIA DE LA FESTA, I LA VERITAT ES QUE EM VA ENCANTAR ,
I DESPRÈS EL VAIG FER A CASA, ES LABORIÓS, PERÒ NO DIFICIL, I ..RICO, RICO...
PETONETS SUSANNA
HOLA FAMILIA VILLALBA, QUE TAL
ResponEliminaBIENVENIDOS A MI COCINA, COMO LE COMENTABA A NATI, SOLO CONOCIA EL BOTILLO DE " OIDAS"..PERO LA VERDAD ES QUE ME ENCANTÓ , ADEMÁS FUÉ UN HONOR ESTAR EN ESTA FIESTA TAN ESPECIAL, EN NUESTRA MESA ESTABAMOS CON GENTE BERCIANA, SUPER SIMPATICA, Y TUVIMOS UNA VELADA MARAVILLOSA..., NOS QUEDÓ UN BONITO RECUERDO
PETONETS SUSANNA
HOLA MAGDA, GUAPA TU
ResponEliminaES UN PLATO EXQUISITO Y MUY ESPECIAL...
( HACES UNOS PASTELES MUY BONITOS )
BEIJOS , PETONETS SUSANNA
Que rico guapa! seguro que os lo pasasteis divinamente!
ResponEliminaBesitos
hola susanna, el botillo leonés el conec per veur-lo en tv amb luis del olmo, de axó fá lagún temps clar, i es próu consistent y saborós, i ara per el téu blog, graçies susanna........paco
ResponEliminaHOLA SR. PACO, QUE TAL
ResponEliminaLA PENA ES QUE PER AQUI NO EN TROVES, JO EL VAIG PODER CUINAR PERQUÈ EL VAIG PODER COMPRAR A BARCELONA EN UNA FIRA GALLEGA
PETONETS SUSANNA
HOLA CUINERA, GUAPA TU
ResponEliminaLA VERDAD ES QUE ESTAVA RIQUISIMO , Y LA FIESTA MUY BIEN ORGANIZADA Y CON UN AMBIENTE MUY AGRADABLE,...DE 10
PETONETS SUSANNA
Susanna,
ResponEliminaNo n'havia sentit a parlar i sembla un plat potent.
Acompanyat d'un bon vi negre ha de ser una passada. Després convida a fer la migdiada.
Gràcies per mostrar-ho.
Salut.
HOLA MANEL, GUAPO TU
ResponEliminaES UN PLAT POTENT D´HIVERN, JA SAPS EL FRED QUE FA PER AQUELLA ZONA,....BUFA..
LA VERITAT ES QUE ENS VA AGRADAR MOLT
EN VAIG COMPRAR-NE UN EN UNA FIRA ESPECIAL GALLEGA QUE VAREN FER A BARCELONA EL DIA DE SANT JORDI I EL VAIG CUINAR COM INDICA LA RECEPTA VA QUEDAR DE 10....I COM QUE EN VA SOBRAR UNA MICA VAIG FER UNA EMPANADA BONISSIMA QUE ARÈ LA POSÀRE..
PETONETS SUSANNA
rica receta y con solera, aquí en asturias tenemos un botillo, aunque diferente,Estos platos son los que nos dan calorias en el crudo invierno.Al menos así lo decian siempre la gente mayor.
ResponEliminabexinos
HOLA FELY, GUAPA TU
ResponEliminaES LO QUE COMENTAVA ANTES CON MANEL, QUE SON PLATOS PARA DIAS DE FRIO, COMO EL QUE TIENEN POR SU TIERRA, AQUI EN EL MEDITERRANEO NO ES TAN CRUDO EL INVIERNO ,....LA VERDAD ES QUE NOS ENCANTÓ, PENA QUE POR MI ZONA NO VENDEN...
TE ANIMO A QUE PONGAS EL BOTILLO DE TU ZONA , ASÍ APRENDEREMOS TODOS DE TI,..
PETONETS SUSANNA
Que delicia de receta y que bonita reunion a la que los invitaron, aquí en México el consulado Español hace reuniones parecidas para los españoles que vivimos aquí y son muy bonitas.
ResponEliminamuchisimos besos
:)
ResponEliminaTiene que estar de muerte, yo lo hago un poco distinto. En León hay botillo todo el año, aunque en verano no hay quien se atreva a comerlo jijiji
Besitos
HOLA CHUS, GUAPA TU
ResponEliminaESTÁ MUY BIEN, ESTANDO LEJOS PARECERÁ QUE TU TIERRA QUEDA MÁS CERCA,...
HACE AÑOS ESTUVIMOS EN MEXIC DE VACACIONES, RECUERDO QUE EL ULTIMO DIA DE NUESTRAS VACACIONES, NOS HICIERON UNA FIESTA SORPRESA MEDITERRANEA,..PA AMB TOMÀQUET, ESCALIVADA, ALL I OLI,CAVA, OLI DE BORGES , SARDANES...FUÉ ESTUPENDO ..RODEADOS DE PALMERAS, PLAJAS MARAVILLOSAS DE AGUAS TRANSPARENTES Y PARECIA QUE ESTABAMOS UN POQUITO EN CATALUNYA...
PETONETS SUSANNA
HOLA ALMALAIRE, GUAPA TU
ResponEliminaBIENVENIDA A MI COCINA, TE COMENTO AL IGUAL QUE HE COMENTADO ANTES CON FELY, PORQUÉ NO PONEIS VUESTRAS DELICIOSAS RECETAS ??,
ASI TODOS CONOCEREMOS LAS MIL MANERAS DE COCINAR ESTE RICO BOTILLO QUE ME ROBÓ EL ESTOMAGO,...TAN POCO CONOCIDO, TAN ANTIGUO, TAN RICO, ....CON SU PROPIA DENOMINACIÓ DE ORIGEN...CREO QUE TENDRIAMOS QUE POTENCIAR SU CONOCIMIENTO PARA QUE PERDURE PARA SIEMPRE
PETONETS SUSANNA
Un plato contundente, pleno de sabor y delicioso. Eso sí, tienes que ir preparado jj y casi en ayunas si es que quieres probar todo.
ResponEliminaMe alegro que lo pasarais muy bien. En estos actos siempre se encuentra gente maravillosa y los de esa comarca lo son.
Saludos
HOLA JUAN, GUAPO TU
ResponEliminaCOMO LO SABES,...NOS PUSIMOS TODOS COMO EL " KIKO"...PERO ESTO SI CON QUE GUSTO...Y LA COMPAÑIA DE UN BUEN VINITO DE LA ZONA...
PETONETS SUSANNA
Fa molts anys que sentia parlas del botillo a Luis del Olmo, però es complicat de trobar-lo a les botigues i a sobre sense saber cuinar-lo.
ResponEliminaAra gràcies a tú ja tenim una idea.Molt bones les explicacions Susanna.
Petons i fins aviat.
HOLA ANNA, GUAPA TU
ResponEliminaDONCS EN LUIS DEL OLMO, TAMBÈ ESTAVA A LA FESTA I N´ERA EL PRESENTADORS DELS ACTES, ES MOLT BEN PLANTAT, S´EL VEU UN SENYOR MOLT ELEGANT ELL
PETONETS SUSANNA