Visita la nostra petita botiga

TRADUCTOR D´IDIOMES, AQUI

dimarts, 26 d’abril de 2011

Mona de Pasqua Gemma 2011



Història de La Mona de Pasqua

La mona de Pasqua és molt tradicional a Catalunya, València i Múrcia. Al segle XVIII ja era l’obsequi clàssic del padrí als seus fillols, i el número d’ous que tenia la mona corresponia a l’edat del nen fins a arribar als 12 anys. En aquest moment, potser com a punt final d’aquests obsequis el número d’ous era de 13. Antigament, la mona de Pasqua era coneguda com a coca de Pasqua.
La mona és una  tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències ja per fi s’han acabat.
És a mitjans del segle XIX quan les mones perdent tota la seva senzillesa i la seva presentació es torna més complicada i més sofisticada.
Avui en dia no queda gaire clar l’origen de la paraula mona, el que si podem afirmar es que prové de la paraula munna, que en àrab vol dir regal, i era i encara és el regal del padrí el Diumenge de Pasqua o Pasqua Florida i que el fillol anava directament a recollir-la a casa del seu padrí després de la missa. La mona servia per a postres per a tota la família i també era costum en alguns llocs que el nen recités un vers.
El que encara és conserva de les mones originals és l’ou, avui en dia de xocolata, i això es deu al seu simbolisme, l’ou de les mones representa el principi de la vida.
Les mones d’avui en dia no s’assemblen gens a les de fa un segle, el que si podem dir i assegurar, és que la mona de Pasqua és  una de les tradicions més arrelades a la nostra cultura i de les que més a perdurat a tot arreu de Catalunya.


Preparació
Fer una base de pastís al gust de la persona obsequiada, en el meu cas la base es un pastís de formatge  , el preferit de la meva fillola )http://enrocalacuina.blogspot.com/2010/02/pastis-de-formatge-gemma.html

llaminadures, ous de xocolate, figueretes de xocolate, unes plomes de colors...etc.,  en el meu cas es molt senzilla, com a ella li agrada , per cert te la Mona garantida tota la meva vida

La cara de contenta que posarà quan la rebrà no te preu,

Bon profit

AQUESTA RECEPTA PERTANY AL BLOG http://enrocalacuina.blogspot.com/ DESITJO QUE T´AGRADI- SUSANNA

22 comentaris:

  1. Que maca l’explicació que has fet de la tradició de la mona.
    La teva fillola estarà molt contenta
    Bona cuina

    ResponElimina
  2. Anda! Que es pot queixar la Gemma!!

    Un petonet

    ResponElimina
  3. Tens raó, la cara de la Gemma quan la rebi no te preu, per aixó ha de ser al seu gust. I de formatge es més original i molt bona.
    Molt ànims reina.
    Petons.

    ResponElimina
  4. M'agrada la història que expliques, no sabia això de l'ou i el principi de la vida.
    Segur que la teva fillola va estar encantada

    ResponElimina
  5. Gracias por contarnos la historia de esta tradición. Te ha quedado una mona fantástica. Es cierto que hoy en día se hacen verdaderas filigranas.

    Besos,

    ResponElimina
  6. Una mona, bien mona y rica!! no sabía la razón del número de huevos, besos

    ResponElimina
  7. Me encanto la historia, mas que seguro que de chica mi abuela debió hacer alguna, no me acuerdo.

    Besotes

    ResponElimina
  8. la mona molt xulaaaa,espero que el teu familiar estigui una mica millorr.,petons

    ResponElimina
  9. Hola Silvia, guapa tu

    La verdad es que es una tradición muy bonita, es un espectaculo quedarte embobada delante de los escaparates llenos de monas, a cúal más bonita,...y rica

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  10. Hola Carmen, guapa tu

    de hecho en la actualidad , ya no es costumbre de poner tantos huevos como años, ( algunas personas aún lo hacen )...pero en mi caso no, inmagina mi ahijada tiene 30 y......je,je

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  11. Hola Mari, guapa tu

    la veritat es que el pastís de formatge aquest queda molt bo i no es gens empalagós,..no te pas mal gust la nena

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  12. Hola Anna Betulo, guapa tu

    doncs la veritat es que li va agradar molt

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  13. Hola Agnes, guapa tu

    Gràcies pels teus bons desitjos, la cosa no va pas gens be de moment,...això et desespera

    com cada any la mona de la Gemma es de formatge, doncs es la que li agrada a la nena

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  14. Veig que tu també adaptes la mona al gust del fillol, jejeje
    La veritat és que amb la base de pastís de formatge és ben original i bona!

    ResponElimina
  15. Cuántas recetas buenas he visto por aquí, el bacalao, los buñuelos... y vaya mona más chula, seguro que quedó encantada

    Abrazos

    ResponElimina
  16. Hola Javier, guapo tu

    que tal ?,...encantada de tu visita como siempre ya sabes...celebro que te gusten las recetas

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  17. Hola Mary-strawberrycandy, guapa tu

    m´encanta buscar sempre l´arrel o historia dels plats i postres antics,...crec que es molt interessant

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  18. Hola taller de cuina, que tal?

    unes bones vacances veritat ?, o celebro i tant...

    doncs si jo crec que te que ser així , al menys que la persona obsequiada disfruti...je,je ( la vostre també era molt xula )


    mil petonets Susanna

    ResponElimina

Hola i benvinguts, moltes gràcies pel comentari i la visita , sempre els llegeixo encara que no pugui contestar a tots, però si tens algun dubte no deixis de preguntar,i et contestaré gustosament.

Mil petonets i fins aviat Susanna

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...