Font d´inspiració...Noe Sanchez
1.Pas
Ingredients per fer la massa mare -o- pre-ferment ( a casa el fem la nit abans )
100 grams de farina de força, la de fer pa ( mínim a de tenir 300 W)
50 grams de líquid ( pot ser llet, aigua o suc de taronja )
10 grams de llevat fresc ( el de fer pa )
2 cullerades d´aigua de flor del taronger ( azahar )
Preparació
Desfer el llevat amb el líquid escollit , afegir la resta d´ingredients, pastar i formar una bola que posarem dins d´un recipient amb tapa i reservarem a la nevera per un espai de unes 12 hores.
Treure de la nevera, una mitja hora abans de començar a fer la massa del tortell.
* * * * * *
2. Pas
Ingredients per la massa del tortell
El pre-fermant -o- massa mare ( que hem preparat la nit abans )
La pell d´una llimona ratllada
La pell d´una taronja ratllada
360 grams de farina de força, la de fer pa ( mínim a de tenir 300 W)
120 grams de líquid ( entre llet, rom, aigua de flor del taronger -azahar-) mida al gust
( - jo i poso 99 grams de llet, 20 grams de rom i la resta aigua de flor del taronger )
80 grams de sucre
80 grams de mantega a temperatura ambient ( que tindrem tallada a daus )
10 grams de llevat fresc ( el de fer pa )
2 ous
1 pessic de sal
1 cullerada sopera de mel
* Jo tinc a punt una barra de mantega completa, ja que en necessitarem per untar el marbre i les mans.
Preparació
Batre els ous i afegirem les pells de taronja i llimona, sucre, mel, els líquids que i haurem desfet el llevat, després, la farina a tandes, la sal, i la massa mare, també a tandes, mentre seguim pastan, quan la massa ja tingui cos, es l ´ hora de la mantega, que també anirem incorporan a tandes, seguir pastan...si o fem a maquina , durant uns 30 minuts- amb la meva a velocitat 2 -, això ja dependrà de les vostres eines, si no en teniu-.....doncs a ma, però será mes estona,....la massa es te que treballar fins que ens quedi elàstica, brillant, suau.....
* Per fer la prova i saber si está al seu punt....es tant fácil com agafar una mica de la massa, l´estirarem fins que ens quedi transparent i no es trenqui, si es així.... está perfecta.
La posarem sobre el marbre de la cuina que tindrem untat amb una mica de mantega, les mans també, i la treballarem una mica més, farem una bola, la posarem dins d´un recipient tapat amb un film untat amb una mica d´oli, i la deixarem reposar en lloc càlid entre 3 i 4 hores, ( dependrà de la escalfor del lloc on reposi ) - mai a prop d´una estufa
* * * * * *
3. Pas
Ingredientes
Ou batut amb 2 culleradetes de llet ( per pintar el tortell )
Un pinzell de silicona
Una fava, un rei i una corona
Preparació
Passades aquestes entre 3 i 4 hores, volcar la massa altre cop sobre el marbre de la cuina que tindrem untat amb una mica de mantega, les mans també, desgasificar i tornarem a treballar uns minuts més ( fen això li donem elasticitat) deixar descansar uns 10 minuts, allà mateix sobre el marbre, ara ja podrem formar el tortell, ni han dues maneres....
1.- Farem una bola, li posem un dit al mig per fer un forat que anirem fen gros per formar un tortell
- o -
2.- Amb l ajuda de un corró l estirarem i formarem un cordó tipus xurro que tancarem per formar el tortell. ...........això ja al gust de cada persona.
Un cop el tortell fet el posarem ja sobre la safata de forn que tindrem coberta amb un paper vegetal, el pintarem amb l ´ ou batut, i el deixarem reposar altre cop per espai de 2 a 3 hores, ( dependrà de la escalfor del lloc on reposi.) mai a prop d´una estufa , jo o faig dins del forn, amb el forn apagat
* Ara es el moment de posar dins - per sota- la fava i el rei.
* * * * * *
4.Pas ....i l ´últim
Ingredients
Taronja confitada, cireres confitades , altres fruites també es es vol...
Ametlles laminades - que abans haurem tingut una estona amb aigua - així no es cremen
Sucre ....
IMPORTANT . Tindrem el forn escalfat abans a 180 graus, calor d´alt i baix
Preparació
Quan veiem que ja ha llevat, tornarem a pintar amb ou batut i posarem les fruites, ametlles, sucre....i cap al forn, el temps sempre será orientatiu, a casa uns 20 minuts, ja sabeu que cada forn es una historia... pel que no li perdeu ull....
Ara només faltará treure, deixar refredar sobre una reixeta, un cop fred decorar amb la corona .... i a gaudir, si es en bona companya millor !
Bon profit i Bona Festa de Reis
Aquesta recepta pertany al blog
http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Hola i benvinguts, moltes gràcies pel comentari i la visita , sempre els llegeixo encara que no pugui contestar a tots, però si tens algun dubte no deixis de preguntar,i et contestaré gustosament.
Mil petonets i fins aviat Susanna