El pastís Kíev és una dels pastissos més famosos d'Ucraïna. (Киевский торт)
Diu la Llegenda que en el any 1956..... aquest pastís va néixer en una fàbrica de dolços a Kíev, com a resultat d´un invent per salvar uns productes que per descuit no estaven al seu lloc, abans de que es fessin malbé i l´amo els esbronqués .... els treballadors responsables del fet varen començar a fer proves ...i aquets va ser el resultat, tot un èxit.
* Tenim que dir que sembla molt complicat,....però res....tot el contrari....està format per dues bases de merenga, farcides d´una deliciosa crema de mantega, folrat de la mateixa crema, amb els costats arrebossats de fruits secs picats, que poden ser avellanes, ametlles, nous....
1.- Pas
Ingredients pel merenga
6 clares d´ou a temperatura ambient
130 grams de sucre pols ( la original en porta més, ...si voleu ja sabeu )
40 grams de farina de tot ús - tamisada-
175 grams d´avellanes torrades picades - no triturades -
Vainilla al gust
Un pessic de sal
Una cullerada de suc de llimona
Preparació del merenga
Pre-escalfar el forn a 100 graus
Ingredients per un pastís de 20 cm de diàmetre.
Necessitem dos motlles iguals.
Untarem els motlles amb una mica d´oli de gira-sol o mantega i posarem un paper vegetal a les bases.
En un bol barrejar la farina, les avellanes picades i reservar.
Batre les clares a punt de neu forta, afegir el sucre, el pessic de sal, el suc de llimona i la vainilla, quan ja tinguin el punt desitjat, i afegirem la farina amb les avellanes, a tandes, integrant una tanda abans d´afegir- ne una altre, per no perdre l´aire que tenen dins les clares muntades.
Posarem la meitat de la massa resultant a cada motlle i ja poden anar al forn, els posarem al prestatge del mig a 100 graus, per espai de 2 hores , passat aquest temps pujarem el forn a 160 graus i els cuinarem aproximadament uns 25/ 30 minuts, ( es important vigilar, ja que tots els forns son diferents), ens tenen que quedar daurats i secs al tacte.
Ara els traurem del forn, els deixarem dins dels motlles per espai d´uns 15 minuts i després els desemmotllarem, això si, fer especial atenció que no es trenquin, deixarem refredar sobre una reixeta entre 2 o 3 hores, o sigui...fin que estiguin ben freds, quan els toquem han d´estar cruixents.
🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰
2.- Pas
Ingredients per la crema de mantega d´ou
6 rovells d´ou
175 grams de sucre - pot ser del normal-
125 grams de llet
Vainilla - una mica-
* Per quant ja estigui la crema feta
275 grams de mantega sense sal -a temperatura ambient-
20 grams de cacau
1 cullerada de conyac - opcional- a casa no en posem.
Preparació de la crema de mantega d´ou
Batre els rovells d´ou i passar per un colador per si i ha quedat algún tros de clara.
En un cassó posarem la llet, el sucre i la vainilla, escalfar fins que arrenqui a bullir, ara retirar del foc, deixar atemperar i afegirem els rovells en forma de fil i sense parar de remenar, un cop estiguin incorporades, tornarem a posar el cassó al foc, temperatura suau i no parar de remenar fins que comenci a quedar amb cos, per saber si ja està a punt i posem una cullera, si pel seu dors i fem una ratlla i aquesta tarda en borrar-se, ja la podem retirar del foc,....ara deixar que refredi.
* Batre la mantega que tenim a temperatura ambient fins que ens quedi blanca, ara li anirem afegint, també a tandes la crema que ja estarà freda.
* Un cop fet aquest pas, agafarem 3 bols i repartirem la crema de mantega,
1.- bol amb més quantitat, servirà farcir i cobrir tot el nostre pastís, aquí es on se li pot afegir una cullerada de conyac.
2.- bol una mica menys, servirà per cobrir els costats del pastís, aquí i barrejarem els 20 grams cacao.
3.- bol en reservarem una mica per si volem decorar el pastís, fins i tot la podrem tenyir amb colors alimentaris,..- això ja al vostre gust-
3.- Pas decoració del pastís
200 grams d´avellanes torrades per decorar el voltant del pastís que haurem picat- no triturat-
Muntatge i decoració del pastís
En el plat de presentació i posarem una petita cullerada de mantega, servirá perqué el pastís no es mogui, ara i plantarem la primera base - la part de sobre te que anar a sota, la part de sota será la superior -, farcirem amb la mantega del primer bol, colocar a sobre la segona base, i farem el mateix que amb l´anterior, la part de sobre cap a sota i la part interior será la cara del pastís, ara untarem tot el pastís amb la mantega restant del bol n.1.
Bol n.2. amb aquesta mantega que li haurem barrejat amb cacau,..untarem tot el voltant del pastís, ( que ja tindrà una capa primera amb mantega que hem posat abans.
Seguidament folrarem els laterals del pastís amb les avellanes picades.
Bol n.3. aquesta si volem la podem tenyir de colors, es per decorar el pastís al nostre gust.
Un cop muntat reservar a la nevera un mínim de 3 hores.
Bon profit
Aquesta recepta pertany al blog
http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Hola i benvinguts, moltes gràcies pel comentari i la visita , sempre els llegeixo encara que no pugui contestar a tots, però si tens algun dubte no deixis de preguntar,i et contestaré gustosament.
Mil petonets i fins aviat Susanna