La Coca de Llavaneres està certificada amb una marca de
garantia de qualitat que es controlada des de l´Ajuntament. Es el postres estrella d aquesta població.
Es tracta d'una pasta de full farcida de crema catalana i porta una coberta de massapà, pinyons de la nostre terra i sucre. Deliciosament mortal.
Normalmente es una coca de forma rectangular .
Aquesta formula sembla ser que va néixer a l´any 1955, quan el pastisser de Llavaneres ( Maresme ) Sr. Gaspar Sala Ros, va rebre l ´encàrrec d´una Familia de Barcelona, en demanar els i fes el postres per un casament, però que fos diferent i especial. Després de crear varies peces aquesta va ser la guanyadora, la recepta va tenir tant d´èxit que actualment encara s´elabora.
La nostre versió.......ja que la recepta original està guardada sota pany, clau i custodiada per un drac.
Ingredients per la coca
Dues lamines de pasta de full
Crema catalana -o- de Sant Josep
Clares d´ou a punt de neu
Ametlla molta
Pinyons ( posarem una estona en remull amb aigua, així no es cremen )
Sucre
1 pessic de sal
Ou batut per pintar els voltants de la coca.
Ingredients per fer una la crema catalana que ens quedi espessa
1/2 litre de llet
3 rovells d´ou ( amb les clares podem fer merenga...per ejemple )
25/30 grams de sucre -.això al gust -
30 grams de midó o farina de blat de moro (Maizena)
1 pessic de sal
1 pell de llimona
1 pal de canyella
3 rovells d´ou ( amb les clares podem fer merenga...per ejemple )
25/30 grams de sucre -.això al gust -
30 grams de midó o farina de blat de moro (Maizena)
1 pessic de sal
1 pell de llimona
1 pal de canyella
Preparació de la crema catalana
Escalfar la meitat de la llet amb la pell de llimona i la branca de canyella durant uns 10 minuts a foc fort, colar i retirar la pell de llimona i la canyella.
Barrejar la resta d´ingredients fora del foc, un cop fet posarem el recipient al foc a temperatura mitja , i remenar amb cullera de fusta durant uns 20 minuts , passat aquest temps i amb el fogó apagat remenar 2 minuts més.
Abocar en un recipient i deixar refredar, tapar amb paper film perqué no ens agafi crosta.
Preparació per la coca
Posarem el forn en marxa a 200 graus.
Mentre estirar una de les lamines de pasta de full sobre la safata de forn -amb un paper vegetal a sota - cobrir amb una capa de crema pastissera , deixar un dit a tot voltant sense crema, ja que ens ha de servir al final per tancar les dues lamines.
Per unir les dues planxes pintar les vores amb una mica aigua i l ajuda d´un pinzell.
Seguidament tapar amb l ´altre lamina de pasta de full i tancar tot el voltant perqué no ens surti la crema al coure.
Batre les clares a punt de neu, afegir un pessic de sal, ametlla molta....integrar be.
Pintarem els marges de tot voltant amb ou batut, cobrir tota la superficie de la coca amb la barreja de clares i ametlla, després posarem sucre i els pinyons.
Ara al forn a 200 graus, uns 30/35 minuts. ( dependrà del forn i mida de la coca )
Un cop feta, refredar sobre una reixeta.
Bon profit i si es amb bona companya, millor !
Aquesta recepta pertany al blog
http://enrocalacuina.blogspot.com/
Desitjo que t´agradi, petonets Susanna
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Hola i benvinguts, moltes gràcies pel comentari i la visita , sempre els llegeixo encara que no pugui contestar a tots, però si tens algun dubte no deixis de preguntar,i et contestaré gustosament.
Mil petonets i fins aviat Susanna